Dekanın Mesajı

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ)

Hukuk Fakültesi

Değerli hukukçu adayları

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılında ülkemizin doğal güzellikleriyle bilinen Bolu’da genç bir hukuk fakültesi olarak öğretim faaliyetine başlamıştır. Fakültemiz; 2023 yılında hizmete açılan modern binasıyla ve 280 lisans öğrencisiyle eğitimine devam etmektedir. Yine bu dönemde Fakültemiz, Özel Hukuk Anabilim dalında yüksek lisans öğrencisi kabul etmeye başlamıştır.

Hukuk fakültelerinin geleceğe taşınmasında, öncelikle kendi alanlarında uzman öğretim kadrosuna sahip olabilmek önemlidir. Biz hukuk fakültemizde, bunu gerçekleştirecek sağlam bir yapı kurmak için yola çıktık ve bu doğrultuda muhakeme yeteneğine sahip hukukçular yetiştirmeyi hedefledik. Bu minvalde de sağlam adımlarla yolumuza devam ediyoruz.

Değerli öğrenci arkadaşlarımız

Toplumsal ihtiyaçlara paralel biçimde hukuk kuralları da sürekli bir değişim içerisindedir. Yargı teşkilatı, toplumun bu ihtiyaçlarına zamanında ve etkin biçimde cevap vermek durumundadır. Aksi takdirde güncel gelişimin gerisinde kalmak kaçınılmazdır. Yargı teşkilatının veya devletin diğer bürokratik alanlarında görev aldığınızda bunları hiç bir zaman akıldan çıkarmamalısınız. Devletimizin ve toplumumuzun geleceği için bulunduğunuz yerlerde olmazı gösteren değil, nesnel hukuk çerçevesinde sorunları çözen hukukçular olmalısınız.

Sevgili öğrenciler, bilindiği üzere hukuk fakültelerinden mezun olan bireyler; avukat, adli ve idari yargı hâkimi, savcı, arabulucu, hakem, noter, kaymakam gibi gerek yargı ve gerekse idari teşkilatlarda önemli görevlere aday olma haklarına sahip olmaktadır. Sadece bunlarla sınırlı olmayıp, gerek devletin her kademesinde gerekse özel sektörde yönetsel kadrolarda da bulunabilirsiniz. Hukukçular esasen diğer fakülte ve bölümlerden mezun arkadaşlarımızın çoğunun yapabildiği görevleri yapmaya adaydır. Bunun tersi ise çok mümkün değildir. Ancak bu görevlerde başarılı olabilmek için Hukuk alanındaki bilginiz yanında yabancı dilinizi ve bilişim yetkinliğinizi geliştirmelisiniz.

Kıymetli hukukçu adayı arkadaşlar

Önemle belirtelim ki, iyi bir hukukçunun sadece derslerin verilmesi ile yetişmeyeceğini biliyoruz. Bu bilgi esas olmak üzere; seminerler, konferanslar ve sempozyumlar düzenleyerek alanlarında uzman öğretim elemanlarını da fakültemizde misafir etmeyi ve onların bilgi ve deneyimlerinden yararlanmayı hedeflemekteyiz. Fakültemizdeki uygulamalı sınıflarımız ve duruşma salonlarımızla siz hukukçu adayları sahaya en iyi biçimde yetiştirmeyi hedeflemekteyiz.

Sonuç itibariyle bizler hukuk koyan değil, gerektiğinde olması gerekenin (de lege feranda) ne olduğu konusunda yasa yapıcılara yol gösterebilen, felsefi ve sosyolojik alt yapıya sahip; hayatın gerçeklerini idrak eden, ayağı yere basan hukukçular olmalıyız. Bizim de hukuk fakültesi akademik ve idari personeli olarak bu minvalde sizlere yardımcı olacağımızı memnuniyetle belirtmek isterim.

Her birinizi sevgiyle selamlıyorum.

 

Prof. Dr. Coşkun KARACA

DEKAN